Hirdetés

Facebook

Friss topikok

Anna Frank elárulója

2011.09.09. 10:32 Vittore.

Anna Frank egy német származású zsidó lány volt, aki Adolf Hitler hatalomra kerülésekor szüleivel együtt Amszterdamba, Hollandiába költözött.
Hollandiát 1940. májusában lerohanta Németország, s ott is elkezdődött a zsidók begyűjtése, üldözése. A Frank család nagyobb lányát, Margotot 1942 nyarán behívták, hogy Németországba kerüljön munkaszolgálatra.
A család ekkor döntött úgy, hogy az előre elkészített rejtekhelyükre menekül, s majdnem két évig itt is éltek többed magukkal. Anna ekkor írta meg a naplóját, mely máig az egyik legismertebb hasonló típusú mű. 

A naplóban részletes leírást kapunk a család és barátaik életéről a rejtőzködés során, illetve a megszálló németek eljárásmódjáról.
1944. augusztus 4-én egy bejelentés után a németek és holland elvtársaik körbevették az épületet, melynek átvizsgálása során felfedezték a búvóhely bejáratát és a bentlakókat deportálták.
Anna Frank tífuszban halt meg a bergen-belseni táborban, röviddel annak 1945. áprilisi felszabadítása előtt.

 A Frank család búvóhelyének története 1947-ben jelent meg Anna Frank naplója címmel, röviddel ezután, 1948. januárjában megkezdődött a nyomozás a névtelen feljelentő után.
A gyanú először Wilhelm van Maarenre vetült, aki a rejtekhely és a mellette elhúzódó épület alatti hatalmas raktárban dolgozott vezetőként. A raktár 1944-es megvétele után ugyanis van Maaren többször is érdeklődött, hogy mire használják a felettük lévő melléképület-részt.
Van Maaren végig tagadott, s mivel bizonyítékot nem találtak, így a vádat ideiglenesen ejtették.
A következő gyanúsított van Maaren segédjének felesége, Lena Hartog lett, ő a vallomások szerint elárulta egy barátnőjének, hogy szerinte zsidókat rejtegetnek a melléképületben és félt, hogy ha nem jelenti, őt is letartóztatják. A vallomása bár több ellentmondást is tartalmazott, a rendőrség nem lépett előrébb és lezárták a nyomozást.

 A nyomozás következő szakasz az 1960-as években indult, ekkor Simon Wiesenthal, Adolf Eichmann kézrekerítője vette a kezébe a nyomozást. Természetesen a cselekmény óta eltelt évek miatt a nyomok többsége eltűnt, így a letartóztatást levezényelő hivatalnok megtalálásánk kívül nem vezetett eredményre az újabb vizsgálat.

A legújabb kutatások szerint a Frank család árulója Anton Ahlers lehetett. Ő Otto Frank, az édesapa ismerőse volt, aki a családfőt egy olyan levéllel zsarolta, melyet a holland náci pártnak címeztek, s melyben az apát náciellenességgel vádolták meg. Bár ezt később Otto tagadta, valószínűleg a zsarolás elérte célját.
Ahlers egy olyan antiszemita volt, aki számos holland zsidót beárult, bezsebelve értük a fejenkénti 40 holland forintos jutalmat, a Frank család rejtekében élő 8 zsidó elárulása valószínűleg 320 forintot, akkor jelentős összeget hozott a leégett, tartozásokat felhalmozó kollaboránsnak.
A háború után letartóztatták Ahlerst, akit érdekes módon maga az apa, Otto Frank védett meg levelében, melyben szabadon bocsátását kérte. Később, Wiesenthal is meg volt győződve arról, hogy valamilyen titok maradt még a háttérben, hiszen Otto ekkor is ellentmondásosan nyilatkozott Ahlers-szel kapcsolatosan.

2002-ben megjelent Carol Ann Lee, egy brit kutató könyve, aki Ahlers-re hivatkozott informátorként, s a férfit nevezte meg az árulóként. Ezt rögtön megerősítette Ahlers családja is, ugyanis Anton maga is azzal hencegett a háború után, hogy büszke, amiért beárulhatta Frankék rejtekhelyét. Tettét a pénzzel és a rejtekhelyen felhalmozott holmik elrablásának lehetőségével magyarázta. Bizonyítékként egy olyan gyertyatartót említett, amit annak idején a búvóhelyről lopott a deportálás után.
Ahlers fia azt is elmondta, hogy apjának rögeszméjévé vált Otto Frank, s szerint azzal zsarolta a kollaboráns a zsidó családfőt, hogy megtudta, Otto a német hadsereggel üzleti kapcsolatban állva, nagy haszonra tett szert. Azt is kiderítették, hogy Anton Ahlers bankszámlájára havi rendszerességgel pénz érkezett, melynek nem tudták kideríteni a forrását.

Az egyre inkább elterjedő zsarolás-mítoszra reagálva, a Holland Dokumentációs Intézet 2003-ban nyilatkozatot adott ki, melyben a történetet csupán Anton Ahlers hencegésének tudták be, s máig nem tartják kiderítettnek az áruló személyét.

Ha Otto Frank tudta is az áruló nevét, azt sohasem árulta el, egész életét lánya naplójának kiadására szentelte. Az Annak Frank naplója bestseller lett, napjainkig több mint 60 nyelvre fordították le, a Le Monde az Évszázad 100 legjobb (legfontosabb) könyve című listáján a 19. helyen végzett.

(Azt csak zárójelben tesszük hozzá, mert a hozzászólások között biztos előkerül, hogy egyes források Anna Frank naplóját csupán ügyes hamisítványnak tartják, melyet a II. világháború után készítettek el.)

 


Történelmet kedvelő bloggerek, publikálási helyet kereső történészek, figyelem! Publikálási lehetőséget biztosítunk a Múlt-idő történelmi magazin lapjain! Érdeklődni az ujmavblog@gmail.com címen lehet a részletekért. Testvérblogunkkal együtt oldalainkat havi kb. 200.000 látogató olvassa!


A Múlt-idő Magazin partnere az olcso-honlap.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://mult-ido.blog.hu/api/trackback/id/tr363213253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2011.09.09. 16:55:42

@szkeptikus vagyok: Összeesküvés elméletekbe nem mennék bele.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mégis mi értelme lenne hamisítani, ha konkrétan a koncentrációs táborba való bevonulás előtt készült az egész és a gettóbeli életről szól kizárólag. Vagy ma már az is divat, hogy gettó sem volt? Le vagyok maradva?

A hiányzó részekre a válasz az, hogy az apa bizonyos személyes részeket életében nem engedett kiadatni. Ezekre csak az ő halála után kerülhetett sor.

Sátán meg a Jocó 2011.09.09. 16:56:04

@greycup: ez a hozzászólás sem történt meg :)))

Virág et. 2011.09.09. 16:58:10

@Sátán meg a Jocó: A smiley-kat hiányolod a végéről?

baliquez 2011.09.09. 17:04:49

Az annafranktagadás még nem bűncselekmény. Unom hogy a zsidók másokkal nyalatják a sebeiket, amik pont emiatt nem is gyógyulnak. Ilyet olvastam a minap hogy "második generációs holokauszt-túlélő"; WTF??!?! Aki meg túlzásnak érzi azt csuklóból lenácizzák. Nem mintha bármit is számítana, szerintük csak a zsidó nem náci

Advanced Flight 2011.09.09. 17:14:48

@Kelly és a szexi dög: nahát, de gonosz vagy! :-) Máris elhatárolódtam tőled :-)

s 2011.09.09. 17:15:30

@Kelly és a szexi dög: Azt hiszem, kapisgálod a lényeget.

Én kettő dolgot nem szeretek nagyon. Az egyik, ha valakiket fizikai létükben fenyegetnek. A másik, ha valakik anyagi - vagy bármilyen egyéb - hasznot húznak abból, hogy valakik valakiket fizikai létükben fenyegettek, fenyegetnek, vagy fenyegetni fognak.

Salom!

szkeptikus vagyok 2011.09.09. 17:28:29

@Virág et.: Nézd, nekem igazából mindegy, nem én hízok ezen a történeten. A múzeumban voltam, tudom, hogy sok pénz van benne. Valószínűleg Hollandia sem örülne, ha kiderülne, hogy kamu. És nyilván arra az igazságügyi szakértőre sem ugrana rá a Wiesenthal központ, aki valami negatívat tenne közzé az ügyről, (mert Wiesenthálék nem olyanok). És nyilván Frank apuka (vagy aki ma söpri be a lóvét a könyvek után) sem fordulna egy amerikai bírósághoz kárpótlási igényét megítéltetni, mert ők sem olyanok.
Mindenesetre nem veszi ki jól magát, hogy ismét magyarázkodni kell, mert utólag kiderült, hogy a napló egy része kamu (azt nem tudom, hogy a nyomtatott verzióban mennyire derül ki, hogy mi az eredeti, és mi a betoldás).
De ha azt veszem, hogy apuka jól megszedte magát a lánya szenvedésein, és gond nélkül üzletelt lánya közvetett gyilkosaival, akkor annyira a tipikus zsidót látom magam előtt, hogy el kell higgyem a dolog valóságtartalmát.

ljosecska 2011.09.09. 17:33:59

Valaki tudna ajánlani Anna Frank naplójához hasonlatos, háború alatt készült, valóban hiteles naplót?
Jó pár éve olvastam ezt a könyvet, meghatározó volt.

Démonmac1 2011.09.09. 17:38:17

@szkeptikus vagyok: "akkor annyira a tipikus zsidót látom magam előtt"
Neked bizony a jó kurva anyádat.

Démonmac1 2011.09.09. 17:39:46

sajnos, csak ez jutott eszembe, az egysejtűeket mégsem sértegethetem.

ljosecska 2011.09.09. 17:39:46

@ljosecska: Elolvasva a fenti hozzászólásokat, úgy érzem muszáj tisztázni, hogy a kérdésemben található "valóban hiteles" kitétel nem az eredeti művet minősítette, nem szeretnék összemosódni a kurucokkal:)

mokkaczuka 2011.09.09. 17:48:38

@szkeptikus vagyok: A legfőbb ideje volna a fajtádat elvinni egy kis szibériai kényszergyógykezelésre. Semmi elgázosítás, csak egy kis tífusz. Sajna, kiürülne ez az ország.

mokkaczuka 2011.09.09. 17:50:08

@greycup: Már hogyne lett volna második világháború, hát a zsidók kezdték, szegémy Hitler csak védekezett. Nem tudtad?
:(

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 17:55:38

ha már történelem...

Irodalmilag ez a könyv nem túl érdekes, nem is túl értékes. Mondom, irodalmilag.

Ellenben történelmileg annál inkább, és a hitelessége illetve teljes hitelessége eléggé érdektelen ezügyben.

De, és most jön a lényeg.

Azzal nyilván találkozott már a figyelmes kommenter, hogy a hollandokat nem kedvelik túlzottan a többi európai népek. Vajon miért?

Hollandia volt az egyetlen, a III. Birodalom által megszállt ország, ahol nem volt telepített Gestapo ügynökség és iroda. Annyira patentül és olajozottan működött a helyi besúgóhálózat, hogy nem volt rá szükség, lévén a holland munkanélküliek nagy számban kutatták és jelentgették fel a bujkáló zsidókat fejpénzért.

Ez egy kevéssé súlykolt része európa történelemnek, ez a könyv ennek is egy emléke.

De van ám tovább is.

Esetleg, ha valaki hallot róla, ha nem elmondom, pár éve volt a hivatalos Holokausz (esetleg Soáh, Genocídium, Holokamu, zsiger szerént lehet váalsztani) év, minek kapcsán sokminden történt. Bejárta világsajtót, hogy kivágták Anna Frank kisasszonyék udvarából fáját - amiről a könyben is van szó - meg ilyesmi.

És, javasolták Hollandia díszpolgárának Anna Frank kisasszonyt. Hosszas vita után a javaslatot elvetették, arra hivatkozva, hogy mivel, a Reich minden német zsidót megfosztott ugyan német állampolgárságától, de egy háború utáni rendelet visszaálította minden jogfosztott polgár állampolgárságát utólag és visszamenőleg, ám úgy tünik, a náci III. Birodalom német állampolgára nem lehet holland díszpolgár mostanság.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 17:57:34

@mokkaczuka: hazugság, rágalom és ártány. A polákok kezdték, ez köztudott, egész addig béke volt.

topankablog.hu · http://topankablog.hu 2011.09.09. 17:58:05

@ljosecska: "Zlata naplója", ugyan nem második világháborús, hanem a szarajevói történések mögé viszi az olvasót.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 18:19:30

@ljosecska: ha nem ragaszkodsz a naplóformához, akkor népirtás, illetve gyűlölködés ügyben talán érdekes lehet neked Ivo Andrić: Vezírek és konzulok c. könyve (a történelmi bosznia etnikai gyűlölködésérőla napóleoni korban - katolikus, mohamedán, pravoszláv, szerb, török, zsidó témában), illetve Bernard Malamud: A mesterember (ez meg a cári oroszország antiszemitizmusáról, belsőnézetes szemszögből).

nadiposzata 2011.09.09. 18:25:46

@baliquez: harmad generációs is van. Mi a túlzás benne?

angyalföldi partizán 2011.09.09. 18:29:20

az egyik kurvaanyázik, a másik tífuszt kíván,a harmadik..ejh! nem is mondom tovább.amúgy ez egy AVH-s blog? az jó,mert én pufajkás vagyok és innen tudnék toborozni a titkos sejtembe hős,haladó,antiklerikális stb. new partizánokat.mokacuka meg démonmac elvtársak vegyék úgy ,hogy már fel is vannak véve.a részleteket szigorúan bizalmas csatornákon majd megbeszéljük.addig is egy szót se,senkinek!

roadrunner 2011.09.09. 18:29:32

@Démonmac1:
Mi van zsido?
Mi nem tetszik?

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 18:30:28

Az lehet, hogy a holokasztot kicsit túbeszélte a Világ, de az azt követő világméretű sunnyogás még eléggé agyon van hallgatva

Rámfigyeljé' - kussojjá,dicsak! 2011.09.09. 18:36:32

Gusztustalan zsidó önsajnáltatás.Milyen jogon helyezik mások szenvedése fölé a sajátjukat?!Milliárdnyi tragédia történt a történelem során,de csak a fos hollókosztjukat fújják.
Ezek a legnagyobb nácik,ma is ölnek nap mint nap.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 18:38:39

@Schindler Pistája: el vagy tévedve.

A náci haditechnikák és szellemi potenciál háború utáni újrafelosztása és hasznosítása. Az a nagy sunnyogás.

A törökök meg akkor pattogjanak, ha rendezték soraikat a kurd genocídium okán.

Rattus Judeopithecus - közel-keleti patkánymajom 2011.09.09. 18:39:24

@Rosszindulatú Vászka:

Gondolom az a sunnyogás feleannyira sem zavar, ami a zsidók kommunista diktatúrában játszott szerepét övezi.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 18:44:35

@Rattus Judeopithecus - közel-keleti patkánymajom: de. És a kollektív bűnösség találmánya is zavar. Meg a kommer népirtások is zavarnak. De azokat majd máshol és máskor, jó?

roymakaay 2011.09.09. 19:05:06

Nem rég voltam a múzeumban, és ott az a sztori volt tálalva, hogy éjszaka wc v vízcsap v vmi ilyen dolgot megnyitottak, és az alapján buktak le, mert hogy éjszaka se fény se hang nem szűrődhetett ki onnan.

Nem vagyok fideszes 2011.09.09. 19:05:32

@Rosszindulatú Vászka:

Minek válaszolgatsz ezeknek a toprongy, mocsok fotelnyilasoknak?

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 19:11:41

@Lófasz Hadnagy: a rossz nevelés az oka. Meg a kiváncsiság.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.09.09. 19:16:12

"Ha Otto Frank tudta is az áruló nevét, azt sohasem árulta el, egész életét lánya naplójának kiadására szentelte. Az Annak Frank naplója bestseller lett, napjainkig több mint 60 nyelvre fordították le..."

Ez az Ottó Frank gusztustalan egy figura lehetett, megtestesített mindent, amiért üldözték a fajtáját.

Ahelyett, hogy néma gyászba borult volna, lánya halálával haknizta körbe a fél világot, és bele sem merek gondolni, hogy hány sékelt tett zsebre a tragédiának "köszönhetően"... Gratulálok.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 19:31:15

@"the dragon": még az is lehet, hogy ő dobta fel a kislányt és jóelőre lebiznicelte Lenivel a filmet is mi?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.09.09. 19:37:08

@Rosszindulatú Vászka:

Nem akartam levonni ezt az elég egyértelműnek tűnő következtetést, mert még a végén megszólnak, de azért nem bánom, hogy kibújt a szög a zsákból!

2011.09.09. 19:43:27

@Schindler Pistája:

Ehhez gerinc is kellene, de az csak az embereknek van, a zsidóknak nincs.

Alikam 2011.09.09. 19:49:46

@Virág et.: bizonyára azért mert a holokauszt-iparból kinézed, hogy hamisított fényképeket, számadatokat, műveket állítanak be valódinak. Talán nem is biztos, hogy egyéni érdekek vezérlik őket - bár elég megnézni, hogy a kártérítéseknél hányan tudták bizonyítani, hogy valóban holokauszt-túlélők - , hanem inkább politikai tőkét lehet belőle kovácsolni.

flippant 2011.09.09. 19:56:09

@kheyerasslicker: Én is kezdtem parázni, hogy a nagy devizaválság lázában nem ütik a vasat.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2011.09.09. 20:11:31

Valaki,aki igazán "mérvadó",világszerte elismert tudós és mondjuk budhista,igazán utána járhatna már,hogy miért gyülölik a zsidókat,gyakorlatilag mindenhol.Mert bizony ugy néz ki,hogy sokkal többen nem szeretik őket,mint igen,még olyanok is akik soha nem találkoztak egyel sem.Talán mindenkinek tele van már a faxa a kiválasztottsággal? a holokausztozással? a nekünk mindent szabad mentalitással? sorolhatnám.

Qwer 2011.09.09. 20:23:24

@"the dragon": A múltkor találtam egy blogot, ahol a szülők, betegségben elhunyt tizenéves lányuknak állítanak emléket.
Ez ugye azért normális dolog, hogy az ember a meghalt gyermeke emlékét ápolja, ugye?

Nyilván Frank apuka sem Mauritiuson pihente ki a sok könyvbemutatót!
Egyébként pont azért adta ki, hogy lássák az emberek, hogy mi történt.

Fatum2 2011.09.09. 20:28:09

Énszerintem, ha ezt a könyvet nem az Anna Frank írta, akkor is hiteles.
Mint ahogy hiteles az az emberi hülyeség is ami az itt hozzászóló, zsidózó marhák produkálnak.
És a zsidókat azért üldözik mindenhol, mert valakit üldözni kell, és akiknek üldözési kényszerük van annyira fantáziátlanok, hogy nem tudnak újat kitalálni.

Fatum2 2011.09.09. 20:31:36

És az ilyen gané aki itt azon vitatkozik hogy most akkor gázosítottak-e vagy nem, és hogy most akkor nem is annyi milliót hanem csak ennyit, az ha véletlenül ráesik a lábára egy vasgolyó, az kurvára fáj neki és ordít, és akkor kéne neki mondani, hogy akkor ordíts te marharépa majd ha millióan lesztek, mert addig ki a faszt érdekel a te kurva lábad. Ott rohadjon le ahol van.

töreki 2011.09.09. 20:33:36

Mit sikerült kinyomozni amikor bebizonyosodott hogy hazugság az egész könyv!

insert random 2011.09.09. 20:39:27

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó
@Schindler Pistája
@Rattus Judeopithecus - közel-keleti patkánymajom:
Úgy is udjuk, hogy ugyanaz az ember vagy, kár erőlködni. Valahogy mindig egyszerre jelennek meg ezek a hozzászólók és ugyanaz a nyelvezetet használják.
Egyébként nincs szánalmasabb annál, mint amikor valaki több zoknibábot regisztrál azért, hogy a saját hozzászólásaira kontrázzon. Sajnállak, de tényleg, biztos magányos lehetsz, ha erre szorulsz.
Viszont azt tudd, hogy nem a zsidók tehetnek róla, hogy munka, család vagy barátok hiányában nincs jobb dolgod, mint hogy egész nap anyád házának penészes pincéjében üldögélve, 130 kilósan, két maszturbálás között a szar betárcsázós interneteden osszad az észt. Erről csakis magad tehetsz.

KenSentMe 2011.09.09. 20:42:35

Azért jó, hogy feltalálták a zsidózást, mert így azok is élhetnek abban a boldog tudatban, hogy értik a világ működését, akiknek csak három ép agysejtjük maradt.

Nem vagyok fideszes 2011.09.09. 21:05:02

@insert random:

Tipikus egyszemélyes kuruttyhadtest. Olyan ostoba szegény, hogy ilyen hülyén buktatja le magát folyamatosan, és le sem szarom.

ivrilider 2011.09.09. 21:14:59

mi értelme volt ennek a zárójeles megjegyzésnek? legalább jeleztétek volna, hogy hányadán álltok vele...

vasgyuszi 2011.09.09. 21:16:31

@Kelly és a szexi dög: Ennél frappánsabban nem is lehetett volna összefoglalni! Elismerésem! Telitalálat!!!

bubo cupropenis 2011.09.09. 22:28:29

Engem nem érdekel sem Anne Frank naplója, sem Schindler listája, sem a Sorstalanság.
Ezeknek egyetlen célja van, hogy fenntartsanak egy bűntudatot a világ minden népében, akik nem ahhoz az ószövetségi néphez tartoznak.

A kínaiakat, koreaiakat ki sajnálja amiatt, amit a japánok elkövettek ellenük. És a búrokat, akiket 1900-as évek elején a britek koncentrációs táborokban halálra éheztettek? Vagy az indiánokat? Ja, ezek a témák nem trendik itt Kelet-Európában...

Az egész Anne Frank jelenségről ez a véleményem:

www.youtube.com/watch?v=H87FGFMM2PE

Biznyic iz biznyic!

Szabadjon már nekem azt mondanom, hogy ez engem rohadtul nem érdekel, semmi közöm hozzá, kérem szépen ne mossák vele az agyamat.

Shopping 2011.09.09. 22:35:19

Értem én a holkausztot, de!

Meddig kell még ezt hallgatni??

Holokauszt emléknap, bántották szegényeket, most ne mondhatunk rájuk semmi csúnyát, stb.
Nem emlékszem hogy lenne Sztálin, vagy Mao áldozatai emléknap??! Pedig azok JÓVAL többen voltak... Rájuk miért nem kell emlékezni, szobrot állítani???

raftery 2011.09.09. 22:55:41

radioislam.org/hongr/finkelstein.htm

minden kommentar nelkul,a holokamu rajongoinak...

Balangó 2011.09.09. 22:55:51

@ljosecska:
Szia!

Mary Berg: Napló a Varsói Gettóról

Szerintem hitelesebb, mint Anna Frank Naplója. Annál nekem sem stimmel valami. Csak egy érzés, lehet, hogy tévedek, de szerintem sem eredeti. Szerintem az apa írta a lánya emlékére.

sanyix 2011.09.09. 23:01:32

@TGabi: Inkább az hátborzongató milyen sötét vagy.

@Shopping: hatalom. Akiknek hatalmuk van azokat jobban kell sajnálni. Lásd megemlékezések 9/11-ről mert 3000 ember meghalt (állítólag), nem csak usákiában, itthon is, miközben az utóbbi pár hónapban líbiában 30000 ember halt meg...
Holokauszt™-nél is ez van. Állandóan arról kell megemlékezni, állítólag 6 millió zsidóról (mert úgy állítják be mintha csak zsidókat öltek volna), amiből olyan 600 ezret tudtak bizonyítani. A komcsik 70 millió áldozata meg "le van szarva".

Úgy hívják ezt hogy kettős mérce.

Amundsen73 2011.09.09. 23:05:26

Egy másik blog témája lehetne miért lettek a németek ennyi pipák a zsidó származású emberekre.... Ami tény Anna apukája beleírt. Hozzátett, tehát csalt. Kicsit jobban megcsavarta a tőrt a szívünkben. Miért?
1. A tragédia felnagyítása jól szolgálja a jövőbeni elrettentést. Annyira elszörnyülködünk, hogy soha többé nem teszünk ilyesmit. Jó mementó.
2. A szomorúságot kereső embertömegek zabálják a sztorit és fizetnek érte. Sokat.
A legszomorúbb, hogy piacalapú lett a legbensőbb gyász és egyfajta portékává silányult. Ami pedig a holokauszt kérdését övezi... Egy megtörtént szörnyű tragédia emelkedett X-dik hatványra. Ez van ma is. Ekletáns példa: a MÁV beperlése.... gyomorforgató... Az, hogy Sztálin kb 2 millió zsidót gyilkoltatott meg az nem téma, hiszen "győztes" csapatban játszott. Oroszországot nem perlik emiatt? Nem merik, mert Putyin odabasz...
Véleményem szerint egy szörnyű dolgot felnagyítani, totális kiírtássá kikiáltani, abból milliárdokat kaszálni, minden évben felhánytorgatni azoknak is akiknek semmi közük már hozzá, a múltból a "sírból" kihúzni embereket és meghurcolni vélt homályos adatok alapján .... az undorító. Ez a magatartás még a zsidó emberekkel szimpatizálóknál is lassan kiveri a biztosítékot. A halál nem lehet üzleti alap....
Ismerek egy 87 éves kicsi törékeny nénit, aki visszajött Auswitz-ból ahol a családja maradt ott, Ő szégyelli magát a sok "pénzes holomesélő" helyett.
Az ő tragédiáját elhiszem.

öntelt radírpók 2011.09.09. 23:05:50

@Shopping: "Nem emlékszem hogy lenne Sztálin, vagy Mao áldozatai emléknap??!"

Pedig van. A holokauszt emléknappal egyszerre vezette be az első Orbán-kormány-

sanyix 2011.09.09. 23:08:17

@öntelt radírpók: tényleg van csak olyan jelentéktelen hogy észre sem venni.

Fatum2 2011.09.09. 23:12:52

Minden emberért, aki értelmetlenül, erőszak által halt, meg mindenki mondjon egy imát.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.09. 23:21:24

@Fatum2: nooormális? A pofánk elkopik és elfogy a levegő mire a végére érünk! Vagy csak összesen egyet? Az jóvan. A zsidók egy hiszekeggyet, a nácikok egy káddist, a budhisták egy miatyánkot, a pravoszlávok egy ómanipadmehungt, és rögvest ránktör a világbéke :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.09. 23:31:37

1. Zsidózni nagyon NEM MENŐ.
2. A Holokausztból bizniszt csinálni UNDORÍTÓ.

Hogy a napló hamíisítvány? Anne Frank halála viszont nem.
Itt nem a napló a lényeg, hanem egy gyereklány értelmetlen halála.

Ehhez képest micsoda holmi hamisítás, biznisz, vagy mocskos politika?

insert random 2011.09.09. 23:46:15

@Shopping: Én meg pl. baromira unom már ezt a fajta dumát, amit te is nyomatsz minden hasonló hír kapcsán. Most pl. kiderült egy új részlet a naplóról (ami, ismerjük el, a történelem egyik legnagyobb hatású naplója), ami új megvilágításba helyezi, mit kell akkor fanyalogni, hogy "jaj de unom már a holokausztot". Megjegyzem, én elég rég óta nem láttam erről szóló hírt az indexen vagy máshol a mainstream sajtóban. Feltételezem, hogy sok kurucinfót, hunhírt és hasonlókat olvasol, ott tényleg a csapból is a holokauszt folyik, csak másképp.

Gondolom, marha okosnak, menőnek, egyéniségnek érzed magad, hogy neked ilyen provokatív, tabudöntögető gondolataid vannak a holokauszt-témában. Elárulom, nem vagy az, csak egy birka, aki a szélsőjobboldali újságírók által a szájába adott mondatokat böfögi vissza.

Javaslom, próbálj meg saját gondolatokkal is előállni és az alapján véleményt alkotni amit látsz és tapasztalsz, ahelyett, hogy papagájként ismételgeted azt, amit előtte olvastál valamelyik szélsőjobbos propagandaoldalon.

insert random 2011.09.09. 23:52:35

@bubo cupropenis: Nem ez volt az első és nem is az utolsó napló, amit az írója halála után kiadtak. Demagóg azzal érvelni, hogy a néhai tulajdonos magánügye, mit ír a naplójába. Az ilyen naplókat közzé KELL tenni, mert rendkívül jó források történelmi kutatásokhoz.

kénköves pokol 2011.09.09. 23:53:19

Ha nem lennének harácsoló felsőbbrendű választottak,Föld rákfenéi,elfelejthetné végre az emberiség a szenvedést és háborúkat.
Sőt,talán az egész élővilág regenerálódna,ha nem lenne aki a kiirtására biztatna.Ugye,kedves pénzimádók?

Martian (törölt) 2011.09.09. 23:59:07

"második generációs holokauszt-túlélő"

Bizonyára sokan vagyunk huszadik generációs mohácsivész-túlélők... :)

bubo cupropenis 2011.09.10. 00:00:02

@insert random: Én például egyetlen jobbos híroldalt sem olvasok, mert színvonaltalanok, primitívek, szinte csak az indexről tájékozódok, onnan indulok minden hírnél, onnan böngészek. Meg CNN, BBC.
És még így is úgy érzem, hogy rám erőltetik ezt a holokauszt témát. Meg sok mást, ami most népszerű és pénzt lehet belőle csinálni, kattintásszámot generál, agyat mos.

@Fatum2: Engedtessék már meg nekem, hogy azt gyászoljam, akit akarok. A hozzátartozóimat esetleg gyászolom, de még egy közeli ismerősnél is már inkább csak szörnyülködnék egy értelmetlen halálon, nem gyászolnám, nem imádkoznék érte. Örülnék, hogy nem én vesztem oda, de semmi több. Aki egy sok-sok évtizede történt eseményt mélyen gyászol, hamut szór a fejére és megszaggatja a ruháját, az szerintem nem kicsit rájátszik. Most ez a divat, ez az elvárás. Mint a szovjet megszállás alatt, amikor meg a hős szovjet partizánt kellett versbe foglalni, a névtelen hős sírját kellett koszorúzni kisdobosként, és olyan példaképeket állítottak elénk, mint Morozov, aki köré legendákat szőttek.
Most éppen Anne Frank van soron, mert akik éltetik a legendáját, azoknak ez az érdeke.
Minden rendszer használja a mártírjait, kitalál egész élettörténeteket, csodákat, hőstetteket. Kritizálhatatlanná teszik a mártírjaikat, dogmáikat, mindenen felül emelik ezeket.
Nem kell jobb vagy baloldalinak lenni ahhoz, hogy valaki azt mondja: Köszönöm, én ebből nem kérek, mert ehhez nekem semmi közöm, nem érdekel és nem is szeretném, ha ezt beültetnék az agyamba.

insert random 2011.09.10. 00:01:17

@Zébácsi: "A Holokausztból bizniszt csinálni UNDORÍTÓ."

Már bocs, de mit értesz a biznisz-csinálás alatt? Pl. kiadni egy könyvet a témában és azzal pénzt keresni undorító? Hát filmet készíteni belőle?
Ugyanez vonatkozik minden valós tragédiára? Undorító-e a Ryan közlegény megmentése vagy a Katyn c. film is, mert ezek a normandiai partraszállásból illetve a katyni mészárlásból csinálnak üzletet?

Akkor mi legyen, tiltsuk meg olyan könyvek, filmek stb. kiadását amelyek valós eseményeket dolgoznak fel? Vagy legyen nonprofit az egész könyves, filmes stb. szakma, ha ilyen jellegű művekről van szó?

Demagóg ez az egész érvrendszer, süt belőle a pitiáner irigység. Már miért lenne baj, ha valaki a holokausztról ír, rendez, kiad stb. és az sikeres lesz és még pénzt is hoz neki?

insert random 2011.09.10. 00:10:22

@bubo cupropenis: "Meg sok mást, ami most népszerű és pénzt lehet belőle csinálni, kattintásszámot generál"

Igen, ezt úgy hívják, hogy k-a-p-i-t-a-l-i-z-m-u-s. Jelenleg ez az uralkodó rendszer a világon, fogadd el, jobbat még nem találtak ki.

"úgy érzem, hogy rám erőltetik" Magaddal keveredsz ellentmondásba: te állítod, hogy a holo-téma népszerű, sokakat érdekel, utána meg azt, hogy rád akarják erőltetni. Most akkor a tömegek érdeklődése miatt kerül elő gyakran vagy erőltetik? Szerintem amúgy inkább az előbbi, a hírekben is a katasztrófák és a provokatív hírek a legnépszerűbbek. Egyszerűen megéri erről írni.

Azt u

ljosecska 2011.09.10. 00:14:54

@insert random: Ez azért van, mert egyes emberek nem értik a kapitalizmus lényegét.

Nem tudom, hogy ez még a Kádár-rendszer hagyatéka-a, esetleg a kormány gonosz kizsákmányoló multik kampányának köszönhető (bár a kettőnek is köze van egymáshoz), mindenesetre megfigyelhető a hétköznapokban, a legjelentéktelenebbnek tűnő esetekben is, hogy az emberek nincsenek tisztában a világ működésével.

insert random 2011.09.10. 00:19:20

@ljosecska: Részben ez, részben sima irigykedő "magyarként" azonosított (valójában balkáni/kelet-európai) mentalitás. Profitot termelni eleve bűn vagy legalábbis nem etikus, aki sikeres az gyanús és biztos csalt valahogy stb.

Fatum2 2011.09.10. 00:24:02

@Rosszindulatú Vászka: Nem kell mindenkiért, csak képzeld magad a gödör széléhez, ahogy a fejedhez fogják a pisztolyt, aztán magadért.

Fatum2 2011.09.10. 00:25:29

Én minden percben ezt képzelem, azért vagyok még életben.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.10. 00:25:30

@insert random:

1. Otto Frank a szerző, s ő csinált bizniszt lánya halálából. Egy ember halálára épülő biznisz.

2. Megalapozatlan, nem bizonyított kárpótlási, kártalanítási kérelmek, társaságok, államok ellen. A holokauszt cca. 5-6 millió áldozatára épülő, sokkal nagyobb ívű biznisz.

Mindkettő teoretikus. Ezekre gondoltam.

Fatum2 2011.09.10. 00:31:27

Én munkanélküli vagyok, aztán most hogy piáért mentem azt kézleplem, hogy azok a faszfejek, akikkel nekem el kell hitetnem, hogy én vagyok az akire vártak, azok a villanyoszlopok, amiket részegen láttam, ahogy a következő adagért mentem. Csak el ne felejtsem, ha holnap felébredek. Ez fontos, ugyanis tényleg nem többek, mint egy villanyoszlop.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.09.10. 00:36:02

@ljosecska: egy naplószerű a témában (talán nem napló, de legalábbis részletes visszaemlékezés): A 290-es számú auschwitz-i fogoly
www.fokapu.hu/index.php?cikklap_id=551

Egy lengyel politikai fogoly írta, aki megjárta a fenti intézményt.

bubo cupropenis 2011.09.10. 00:40:13

@insert random: @ljosecska: Köszönöm, hogy elismertétek az egész jelenség üzleti jellegét.

A k-a-p-i-t-a-l-i-z-m-u-s-t pedig nem kell így betűznöd, tudom, hogy működik, én is ebből élek, nem is szeretnék máshol, más korban élni, más gazdasági rendszerben. Nekem bejött a kapitalizmus :) De ehhez hozzátartozik, hogy fel kell nőni agyban, nevén kell nevezni a dolgokat. Ami üzlet, az üzlet, ne titkoljuk, ne hazudjanak róla, mert az átverést nem szeretem.
Csak az kerülte el a figyelmedet, hogy a propagandagyár már a kapitalizmus előtt és attól függetlenül is működött, lásd az általam említett szovjet hős és személyi kultusz vagy keresztény egyházi szentgyártás.
Szóval akármennyire szeretnéd belemagyarázni, hogy a magyarok nem érettek a kapitalizmusra, irigyek, buták, ez nem jött össze. Továbbá nem csak magyarok gondolják úgy, hogy elég volt az agymosásból, hanem amerikaiak, akiknél meg sose volt más, csak kapitalizmus.
Ez nem nemzetiség, rassz, gazdasági rendszer, hanem kritikus gondolkodás, önállóság kérdése.
Nekem nincs azzal bajom, ha Anne Frankból pénzt csinált az apja, csak akkor úgy is kell kezelni az egész jelenséget, mint egy piaci jelenséget. Én meg erre azt mondom, hogy ennek én nem vagyok a fogyasztója, ahogy a kólát, Tesco parizert és cigarettát sem fogyasztok. Nincs rá szükségem és nem szeretném, ha ezért antiszemitának neveznének.

KenSentMe 2011.09.10. 05:10:27

Azt szerintem látni kell, hogy az üzlet meg egy kalap pénz nyerése az nem ugyanaz, hiába hogy a paraszti logikában egy egyenlőségjel kerül a két dolog közé. Az üzlet az, amikor a tudásod csinál pénzt - a szerenencse, amikor az öledbe hullik az egész. Ott van pl. a lottó.. hiába lehet, hogy nyersz rajta száz milliót, attól még egy lottószelvény megvásárlása nem "üzlet", mivel képtelen valószínűségek ellen játszol, nincs olyan épelméjű ember, aki üzleti befektetésnek tekintene egy lottószelvényt. Hasonlóképpen egy képtelenül kicsi valószínűség, hogy egy könyvből - mindegy, hogy miről szól - eladjanak 25 millió példányt. Ha valaki keresni akar egy könyvvel, akkor úgy csinálja, mint Paris Hilton (hány hétig vezette a New York Times bestseller listát?), vagy mint a bináris sikerkönyvek szerzői. Kisgyerekek többé-kevésbé értelmes naplóit, halott gyerekek többé-kevésbé értelmes írásait szép számmal adták ki a történelem során. Aztán ezek vagy elfelejtődnek, vagy arra érdemes emberek észreveszik a bennük rejlő értékeket, és megőrzik őket.

Az valahogy senkibe se merül fel, hogy ha van egy apa, aki évekig együtt bujkált a lányaival, együtt beszélgetett velük, együtt tanultak franciául (remélem, erre jól emlékszem a könyvből), akkor utána egy kicsit érvágás, ha mind a kettő hullazsákban köt ki. Biztos nagyon kellemes ezt átélni apaként, hogy mindezekután gyerektelenül halsz ki a világból. Lehet, hogy szegény vagy, de amíg nem kell ilyesmit átélned, addig azért szerencsés is vagy.

Egy könyv jó erre - hogy valamennyit megőrizzen a múltból, hogy valamennyire emlékezetül szolgáljon abból, ami egyébként végérvényesen elveszik veled. Szerintem Otto Franknak semmi más célja nem lehetett vele, mint hogy elégtételt vegyen azokon, akik elpusztították a családját - mert van azért, amit nem lehet elpusztítani, hiába a világ összes nyomorult férge.

Szumi 2011.09.10. 06:09:12

" legyen nyár, vége már"

petru 2011.09.10. 06:20:11

Ugy latom, hogy ez a "golyostoll problema" urban legend lehet, valami felreertes eredmenyekeppen. Hasonloan a Finnorszagban betiltott Donald kacsahoz.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.09.10. 06:51:10

"...megtudta, Otto a német hadsereggel üzleti kapcsolatban állva, nagy haszonra tett szert."

na, itt abba is hagytam az olvasást.
hogy miért, a fantáziátokra bízom.

venszivar 2011.09.10. 07:58:15

Kezdjünk félretenni,keresztény testvéreim!a zsidók nemsokára benyújtják milliomodik,kártérítési igényüket......
KÖLTSÉK,MIND golyóstollra!!!de azok a tetvek golyós puskára költik......elvégre ők akkora béke hívők.

Vérivó Viktor · http://www.bszarszo.extra.hu/nyilatkozat.html 2011.09.10. 08:28:12

Nagyapám épp arra járt. Kéziorsókat szerelt pár napos bujkálásért. Egy nap találkozott Anna Frankkal, de aznap két náci tisztbe is belefutott, és azok hajlandók voltak elengedni azért, hogy elárulja egy zsidó rejtőzködési helyét, mert a náciknál a begyűjtött "zs"-k oszlopában impresszívebb volt a felettesek számára a magas szám, mint a "c" oszlopban. Az elárult zsidó Anna Frank lett. Én ezt meg tudom érteni. Büszke vagyok nagyapámra, hogy a túlélést választotta, már ő is igazi utcai harcos volt.

Robius77 2011.09.10. 08:39:42

@Fatum2: Te beszéltél mát zsidóval az életben?Ezek nem akarnak semmi mást,csak azt ,hogy mindenki sajnálja őket meg boruljon a lábuk elé,mert párat kinyírtak a németek 70 éve,pont le kéne ezt már szarni ennyi év után.

pistike65 2011.09.10. 08:52:08

"a Holland Dokumentációs Intézet 2003-ban nyilatkozatot adott ki, melyben a történetet csupán Anton Ahlers hencegésének tudták be, s máig nem tartják kiderítettnek az áruló személyét."
A Holland Dokumentációs Intézet (helyesen: Holland Háborus Dokumentációs Intézet, NIOD) nem csupán nyilatkozatot adott ki errol a témárol 2003-ban, hanem kutatási eredményeit tette közzé. Ezek összefoglalásának is tekintheto David Barnouw és Gerrold van der Stroom hollandul és angolul letöltheto könyve
www.niod.knaw.nl/default.asp
Wie verraadde Anne Frank ? (Amsterdam 2003)
Who betrayed Anne Frank? (Amsterdam 2003).
A könyv következtetései a vikipédián is olvashatoak:
en.wikipedia.org/wiki/Betrayal_of_Anne_Frank

Üsv
Ertl István

fidesz = házmesterek pártja 2011.09.10. 08:53:05

@"the dragon": milyen jó is, hogy ez a sok rühes náci mindenütt felbukkan...
Apád-anyád mit szól hozzá, hogy mi lett abból a szardarabból, amit úgymond felneveltek?

venszivar 2011.09.10. 09:50:04

talán,"már csak" Alaszkába nem utálják,tömegek a metszettfaszúakat,hogy a Devla baszná agyon őket.....
igaz,te fosadék@"the dragon": ,teegnap este a "tehetségkutatás"23:15 körül.
anyáddal szórakozz,talán kend el a száját fa testápolóval!ja s a levéltárost,meg naponta 24X cidázd LE,tetves zsinagóga!

ljosecska 2011.09.10. 10:02:05

@frikazojd: Nahát, ez a könyv már régóta itt figyel a polcomon, csak sosem álltam neki, mert valahogy mindig azt hittem, hogy annyira hiteles csak, mint mondjuk a Sven Hassel-könyvek. De akkor mindjárt neki is állok.:)

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2011.09.10. 10:06:24

Miután 95 éves embereket kergettek halálba, az egyetlen dolog ami miatt sajnálatot érzek, az a tífusz... Egy gyomorlövés igazságosabb lett volna.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.10. 10:16:33

Miért érdekes, h ki fújta be őket. Ilyen szemét alakok honfitársaink között is akadt szép számmal. Utána az 50es évek is jó terep volt nekik.

$pi$ 2011.09.10. 10:52:31

@insert random: "Az ilyen naplókat közzé KELL tenni, mert rendkívül jó források történelmi kutatásokhoz."

Aztán mi a fenétől lenne "rendkívül jó forrás történelmi kutatásokhoz"? A szerző a történelem fő sodrában volt? Ismeri a színfalak mögötti történéseket? Részt vett politikai és katonai döntések meghozatalában? Ismer jelentős személyiségeket? Kivételes intelligenciával volt megáldva? A kor művészetének és kultúrájának elismert szakértője volt? A könyv egy alig ismert kor szavahihető, minden kétségen felül álló, egyedülálló leírását adja?

Mit lehet "kikutatni" a könyvből, mi az benne ami a történelmet kutató személy előtt feltárul, mi az, ami "kutatást" igényel benne? Valami titkos kód, amit a mai napig kutatnak?

nullanullahét 2011.09.10. 11:09:45

Lengyel zsidó családból származom, 30 éve települt át a családom Magyarországra, a nagyszüleim a táborokban vesztek oda.

Miért kell nekem kárpótlást fizetnem a túlélőknek, miért az én adómból finanszírozzák a sokadik generációsok a jólétüket?

insert random 2011.09.10. 11:44:23

@$pi$: A hétköznapi emberek életmódja,és az hogy egy átlagember hogyan élte meg a fontos eseményeket. Ez is hozzátartozik a történelemhez.

$pi$ 2011.09.10. 12:01:25

@insert random: Komolyan be akarod adni, hogy az Anna Frank napló rendkívül jó forrás, mert a hétköznapi emberről szól. Hát hány oldalt írkáltak össze a hétköznapi emberek a hétköznapi emberekről?

Mi a francnyavaja a "rendkívüli" ebben a könyvben? Az, hogy hétköznapi?

Nobozmeg! Az agymosás nem akármilyen szinteket ért már el.

házipálesz 2011.09.10. 12:09:18

Nem telik úgy el óra, hogy a világ híradásaiban ne találnánk zsidó vonatkozású hírt. Ezen hírek között bizony akad szép számmal olyan, amely még azokat is ellenük hangolja, azoknál is kiveri a biztosítékot, akik alpvetően semlegesen viszonyulnak hozzájuk: pl. jómagam.

Példákat végeláthatalanul lehetne sorolni és számomra egy-két - csak magyar vonatkozású - nagyon zavarót meg is teszek:
- A Teleki Pál szobor felállításának megakadályozása a Budai várban,
- Maszihisz-nak, Mazsök-nek nyújtott nagy összegű éves kártérítések, melyek gyakorlatilag külföldre vándorolnak (a holokausztipar szép példája),
- a MÁV beperlése,
- ez az undorító Képíró per és az azt követő hányingerkeltő Zuroff nyilatkozat stb-stb-stb...

Historia est magistra vitae...
A történelem az élet tanítómestere...

A legjobb szó talán a zsidóságra a "bosszú népe". Bosszúszomjasak és "igazságot" szolgáltatnak, de ez a saját igazságuk, amibe csak az fér bele, hogy ha valami rosszat velem tesznek az bűn, ha én követek el rosszat másokkal az igazságszolgáltatás, jogos önvédelem stb-stb. És bár a történelem az élet tanítómestere ők nem tanulnak belőle. Újra és újra ugyanazokat a hibákat elkövetve hergelik maguk ellen a világ közvéleményét. Persze most jól megvannak: egy erős militáns államot hoztak létre, mögöttük van a világ jelenlegi legerősebb katonai hatalma (már csak katonai...), a Közel-Keleten sikeresen alkalmazzák az oszd meg és uralkodj elvét, a mai világgazdasági környezet kedvez az általuk évezredek óta elsődlegesen végzett tevékenységeknek: kereskedelem, bankszektor (kölcsönök) és még sorolhatnánk.
De egyszer minden sikertörténet véget ér... és nem biztos, hogy még egy diaszpórát túl fog élni ez a nép.
Kár lesz-e érte? Egyre kevésbé tudom megmondani...

ljosecska 2011.09.10. 22:11:50

@$pi$: Társadalomtörténet szó mond valamit? (Segítek, nem egyenlő a demográfiai mutatók elemzésével.)

Vérivó Viktor · http://www.bszarszo.extra.hu/nyilatkozat.html 2011.09.11. 15:32:22

@Robius77: a faszt, az én zsidómnak pl. tökéletesen elég, ha hagyom hülyéskedni a twitteren.

venszivar 2011.09.11. 15:46:46

Nagyapám is a lágerbe halt meg!de azt nagyon utálom,meg a világ is,hogy a zsidók állandóan vonyííííítanak.pedig aztán ők sem csinálnak mást.......másokkal!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.12. 11:57:29

@venszivar: Aha, gondolom Anna Frank is egy kápó volt, egyébként. Csak átírták a könyvet.

kénköves pokol 2011.09.12. 15:53:32

Szerintem azé' ismételgetik folyton ezt a szart,mert jó megélhetés a lusta fajtájuknak.Másrészt pedig azért,hogy ne felejtse el a világ a tennivalóit.
Mint amikor a reklámokban sulykolják,hogy mit tegyél,mit vegyél.Elhiszem,hogy nem ez lenne a zsidók célja,de megint félremennek és visszájára fordul a dolog.Mindenkinek tele a töke velük,ez az igazság.